TTU Energetik nabavio četiri CNC mašine - TTU energetik d.o.o.

TTU Energetik nabavio četiri CNC mašine

Budite uvijek obaviješteni...

TTU Energetik nabavio četiri CNC mašine

 Od marta kada je zapošljavala manje od 50 radnika, za samo šest mjeseci koliko je prošlo od ponovnog pokretanja proizvodnje u Tvornici transportnih uređaja Energetik Tuzla, danas radi 112 radnika. 81 radnik koji je radio u nekadašnjem TTU, vratio se u stare proizvodne hale i nastavio sa proizvodnjom za novog vlasnika Elektroprivredu BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići, osnivače nove tvornice. Ova mlada firma pokazala je da dobrim upravljanjem, precizno isplaniranim i požrtvovanim radom za kratko vrijeme može oživjeti metalska industrija u Tuzli. Povećanje obima posla osim potrebe za povećanjem radne snage, stvorilo je potrebu i za nabavkom novih strojeva, a novac od zarade TTU Energetik odlučio je uložiti u obnovu opreme nabavkom četiri CNC mašine.

„U TTU Energetik sam od početka gdje smo počeli razvijati novi sistem upravljanja kvalitetom, u skorije vrijeme počeli smo da obnavljamo tehnološki park, te smo nabavili nekoliko kompjuterski upravljanih mašina kako bismo što više proširili asortiman usluga i proizvoda“, pojašnjava Mirza Sinanović, rukovodilac Službe tehnologije u TTU Energetik

Nove CNC mašine ubrzat će proizvodni proces, skratiti vrijeme izrade i pomoći ovoj firmi da bude konkurentnija na tržištu. Osim u zanavljanje pogona, TTU Energetik ulaže i u obuku kadrova, a sve s ciljem da tržištu van koncerna Elektroprivrede ponudi proizvode koji će parirari svjetskim brendovima.

„Certificirali smo jednog inžinjera za ispitivanje zavarenih spojeva metodom penetranti i ultrazvuk. Idemo dalje, uvodit ćemo nove standarde za zavarivanje i svakako da ćemo tehnologe i inžinjere školovati i u narednom periodu“, poručuje Amir Zulić, direktor TTU Energetik.

Jedan od radnika kojeg smo danas zatekli u proizvodnji je i Osman Bundić, nekadašnji darnik TTU od 1980 godine. „U TTU Energetiku sam od 15. februara i zadovoljan sam načinom rada, jer sve je skoro isto, isti je princip rada, isti je posao. Znate kako je, malo me vratilo u stara vremena kad je nekad TTU radio u tri smjene. Danas dolazi mlađa raja, ima posla za sve koji hoće da rade“, tvrdi Bundić.

Početkom godine TTU Energetik potpisao je dva ugovora i ozbiljno pristupio poslu. Tako je čak mjesec dana prije ugovorenog roka izvršena isporuka grabuljastih transportera za potrebe rudnika mrkog uglja „Zenica“, „Breza“ i „Kakanj“,  a danas je počela isporuka i gotovih trakastih transportera za rudnik „Zenica“, „Breza“ i „Abid Lolić“.

„Već smo došli u situaciju kada su proizodi spremni za isporuku u rudnike, uzimajući u obzir činjenicu da nam je sam početak bio izuzetno težak, obzirom na uslove koje smo našli kada smo stigli u firmu. Mi smo danas u situaciji da radimo punim kapacitetom. Ovo je za nas zaista veliki uspjeh i kad kažem za nas mislim na kompletan kolektiv“, poručuje Mustafa Avdić, izvršni direktor za tehničke poslove u firmi TTU Energetik.